Комисарят на SEC Хестър Пиърс заяви, че подкрепя саморегулирането на пазарите на криптовалути, когато това е възможно.

Комисарят направи изказването си по време на публичен разговор заедно с бившия председател на Комисията за търговия с фючърси (CFTC) Гари Генслер на “MIT Bitcoin Expo 2019” на 9-ти март.

Контекстът за коментарите на Пиърс беше предложение на Генслер, че би било желателно да се създаде по-стабилна и единна регулаторна рамка на национално равнище.

Според Генслер това би обхванало не само платформите за търговия, които предлагат токени за сигурност или сложни инвестиционни инструменти, но също и тези, които изброяват стоки като Биткойн. На това Пиърс отговори следното:

Едно наистина важно нещо, което трябва да запомните, е, че хората се регулират взаимно в своите взаимоотношения един с друг, и това е целта на идеята на Биткойн, че това ще бъде общност, която ще може да се регулира. С възникването на проблеми хората в тази общност мислят как да се справят с тези проблеми. Един от моделите ще бъде да има правителствен регулатор, но не мисля, че това е единственият модел.

Аргументите на Генслер в полза на разширяване на регулирането на национално ниво върху крипто-търговията се съсредоточиха върху подобряване на защитата на инвеститорите, координиране на предотвратяването на прането на пари и справяне с текущите несъответствия между регулаторните органи и правоприлагането в различните щати.

Пиърс продължава да се застъпва за по-лек регулаторен подход, когато е възможно.

Въпреки това тя потвърди, че STO кампаниите ще трябва да отговарят на изискванията за регистрация на SEC. Тя също така подкрепи усилията на големите платформи за крипто търговия да се регистрират в агенцията или като борси, или като алтернативни места за търговия, за да могат да съставят списък със секюрити токени.


https://t.me/joinchat/GVKUGRH2XQaG9Ww6oeui4Q