Американската комисия по ценните книжа и фондовите борси (SEC) планира да изясни кога законите за ценните книжа могат да се прилагат за продажбите на крипто токени.

По време на реч в правната катедра на Университета в Мисури, Хестър Пиърс, един от комисарите на SEC, заяви, че служителите на агенцията работят по “допълнителни насоки”. Тяхната идея е да помогнат на проектите да определят дали техните крипто-финансиращи инициативи попадат под законите за ценните книжа. Tя заяви, че трябва да се процедира внимателно с класификацията на подобни предложения, тъй като те не винаги приличат на традиционните предлагания на ценни книжа.

Например, капиталът, набиран от токен предложения, може да означава, че той не е притежаван или контролиран от компания или лице, за разлика от традиционните ценни книжа, които се контролират от емитенти или промоутъри, обясни Пиърс, цитирайки доклад от Coin Center. Прилагането на теста на Хауи също може да бъде “твърде широко”, добави комисарят. Тя не спомена кога може да бъде издадено ръководството.

През ноември 2018 г. Уилям Хинман, директор на SEC за корпоративно финансиране, също заяви, че регулаторът възнамерява да пусне достъпно написани на английски език насоки за разработчиците за това кога и как крипто-токените могат да бъдат класифицирани като ценни книжа.

Що се отнася до регулациите на крипто, Пиърс каза, че неяснотата не е толкова лошо нещо и че забавянето в довеждането на регулаторна яснота може да позволи по-голяма свобода на блокчейн технологията да расте и да се развие адекватно.

Комисарят каза още, че SEC също обмисля дали трябва да се въведат нови правила за регулиране на пространството, добавяйки:

Ако действаме по подходящ начин, можем да дадем възможност на иновациите на този авангард да продължат без да компрометират целите на нашите закони за ценни книжа – защита на инвеститорите, улесняване на капиталообразуването и осигуряване на справедливи, подредени и ефективни пазари.


https://t.me/joinchat/GVKUGRH2XQaG9Ww6oeui4Q