Геният стоящ зад Етериум, Виталик Бутерин, който държи 350,000 ETH в основния си портфейл, твърди, че е продал ETH за $40 милиона между юни 2017 и февруари 2018. Констатациите дойдоха от Алекс Сунарборг, основател на крипто хедж фонда Tetra Capital, които се разровиха из историческите данни на акаунта на Виталик.

Разбивка на ходовете на Виталик

Според Etherscan, Бутерин преобразува 544,998 ETH във валути от 2015. Тази сума се равнява на почти $49 милиона, от които $40 милиона са преместени през гореспоменатия период.

Докато днес балансът на основния адрес на Виталик е на стойност $50 милиона, неговата нетна стойност достигна $500 милиона, когато Eтериум надхвърли $1 300 през декември 2017.

Сунарбург се обърна към Бутерин, за да потвърди изчисленията си, като основателят на Етериум изясни, че никога не е продавал около нивото от $915. По този начин, притежаваните от него средств във фиатна валута са под $30 милиона, което му напомня, че е отделил около $8 милиона за дарения.

Приносите на Бутерин за благотворителност

Няколко пъти Бутерин демонстрира желанието си да допринесе за благотворителни събития, НПО и финансирането на технологични проекти. Той дари $763,970 в ETH на Института за изследване на машинното разузнаване (MIRI), НПО, което е фокусирана върху справяне с опасностите, свързани с изкуствения интелект (AI).

През февруари 2018, SENS Research Foundation (SRF) получи $2,4 милиона в ETH, като дарение от Бутерин за изследване и развитие на заболявания, свързани със стареенето. Няколко дни по-късно той изпрати 100 ETH във фонд Pineapple за подкрепа на дигиталната библиотека на Internet Archive. По-късно през март той допринася с $1 милион за благотворителната организация на бежанците в Източна Африка „GiveDirectly“ с платежната мрежа OmiseGO, която е базирана на Етериум.

През същата година, той дари 3 000 ETH токена ($ 324 000) на три стартъпа, работещи в екосистемата на Eтериум. Prysmatic Labs, Sigma Prime и ChainSafe Systems получиха по 1000 ETH, за да стимулират развитието на Етериум 2.0.

Сметката на Виталик е доста голяма

Виталик е сравнително прозрачен за своите крипто активи. Тъй като създаването на Етериум се основаваше на дарения, неговата благотворителна дейност представлява някои от основните характеристики на етера и други конкуриращи се криптовалути.

Въпреки че растежът на мрежата е основният му фокус, преместването на ETH токени в големи количества може да има огромно въздействие върху цената на Етериум.

https://t.me/joinchat/GV\KUGRH2XQaG9Ww6oeui4Q