Everipedia, отговорът на крипто общността на Wikipedia (който разполага с всички статии, които Wikipedia имаше по време на форка през 2017), ще използва геопространствената блокчейн технология, предоставена от XYO, за да провери валидността на информацията за децентрализираната енциклопедия.

Децентрализираната алтернатива на Wikipedia има стимулираща структура, използваща криптовалутата IQ, която е EOS токен. Everipedia има подкрепата на съоснователя на Wikipedia, д-р Лари Сангер, който се присъедини към проекта по-малко от 6 месеца след старта. XYO е геопространствена компания, която осигурява точно местоположение на данните. Какво общо имат двете? Е, те работят по проект, който ще позволи на потребителите на Everipedia да докажат стойността на своите знания.

Алтернативата на Wikipedia е нейният “крипто братовчед”

Новата технология ще работи предимно с интересни места, поне в началото, въпреки че Everipedia предвижда други приложения на услугите на XYO. Съоснователят Маркъс Левин, също ръководител на операциите на XYO, каза:

Ние даваме възможност на потребителите да докажат своите знания. Да речем, че пишете за Статуята на свободата и сте в Индия. Никога не сте били на Статуята на свободата. Вашите знания са второизточни. В такъв случай, има по-различен квалификационен клас, отколкото ако сте професор по история и сте били на Статуята на свободата много пъти. Вие сте основен източник.

Валидност на информацията, подкрепена от данни за местоположението

Съоснователя на проекта, Теодор Форселиус, каза:

Evripedia погледна останалата част от интернет. Осъзнахме, че всички други аспекти на интернет, като търсачките, електронната търговия, социалните мрежи, се развиха през последните две десетилетия. Имаше куп конкуренция, водеща до иновации. Но с онлайн енциклопедии имаше единствено Wikipedia и нищо друго. Ние просто видяхме огромен вакуум от възможности.

Проектът вече има няколко милиона потребители месечно и над 1 милион оригинални статии. Стандартите за съдържание са изцяло определени от общността на потребителите на IQ токени. Резултат с изображение за theodor forseliusЗаявяването за нова статия води до разходи на крипто токените. Ако редактиране или нов член е одобрен от други потребители, подателят получава своя дял, плюс малко повече от мрежата. Ако не, средствата се държат за определен период от време и накрая се връщат на потребителя. Структурата на стимулите се подравнява, за да възпрепятства сериозно спама и нискокачественото споделяне. Подходът на Wikipedia към това е огромен състав от редактори – доброволци, които вероятно са създали среда, която всъщност е неприятна за свободния обмен на информация.

Масовото приемане изисква масов интерес

Форселиус смята, че нефинансовите приложения на децентрализираните технологии най-вероятно ще стигнат до масово приемане.

Wikipedia е петият най-посещаван сайт в света. Като NPO (организация с нестопанска цел), той не може да плаща собствените си разноски. Вместо това, той прави годишно набиране на средства, като разчита всяка година на потребителите да плащат сметките. Wikipedia също се подчинява на ограниченията на цензурата по целия свят.

За контраст, Everipedia е резистентeн към цензура. Работи по IPFS, „постоянната мрежа“.

Съучредителят на Everipedia заяви за масовото приемане:

Основният проблем с блокчейн пространство и състоянието на dApps в момента е, че се обръща прекалено много внимание на блокчейн и крипто. Терминологията и маркетингът, са на първо място за потребителите. Така че мисля, че това, което наистина ще доведе проект като Еveripedia до масите, е фокуса върху това да бъде по-добър продукт. Искаме да привлечем потребители, защото сме по-добри от Wikipedia.

Предприятието не се интересува от вашето крипто верою – те се интересуват от представянето

Маркъс Левин се съгласява, че превъзходството на технологията е негова основна точка за продажба, а не шума около блокчейн и криптовалутите. Той каза:

„Ние работим с предприятия и винаги се основава на решения, нали? Те не го наричат блокчейн компания. Става дума само за решенията, които предлагаме. Това се случва за да се захранва от блокчейн. Винаги става въпрос за решението и възможността срещу блокчейн. В това отношение ние се различаваме от много блокчейн компании. ”

Новата система, която ще даде възможност на писателите и фотографите да проверят познанията си от първа ръка, ще бъде достъпна за потребителите на Everipedia по време на второто тримесечие. Като странична бележка, Теодор Форселиус от каза, че Everipedia представя нова възможност за хора на места като Индия, където Wikipedia има нарастваща потребителска база, за да печелят или да получават вторичен доход, като допринасят за статии в страната.https://t.me/joinchat/GV\KUGRH2XQaG9Ww6oeui4Q