Европейският съюз обяви старта на Международната асоциация за надеждни блокчейн приложения (INATBA) на официалния си уебсайт на 3 април.

Вчера, повече от 100 членове, подписаха хартата в Брюксел, като това число включва IBM, Accenture и Deutsche Telekom. Сред членовете, свързани с блокчейн са Iota, Ripple, ConsenSys и Sovrin Foundation.

Съгласно съобщението, INATBA има за цел да обедини индустриалните стартъпи, малките и средни предприятия, регулаторите и органите за определяне на стандарти, за да внедрят в мейнстрийм блокчейн технологията и DLT.

По време на церемонията в Брюксел, европейският комисар по въпросите на дигиталната икономика и общество, Мария Габриел, отбеляза, че ЕС е решен да насърчава развитието на блокчейн. Тя каза:

В днешната икономика има все по-малко време за изграждане на довери, както е било в миналото. За да се борят с рака, да се балансира възобновяемата енергия, да се проследи автентичността на стоките, участниците трябва да могат да се доверяват един на друг без да се срещат лице в лице. И как можем да постигнем това? Разбира се, с помощта на блокчейн.

Също така се отбелязва, че новата организация е готова да насърчава използването на децентрализирани технологии чрез създаване на специална регулаторна рамка. В нея се посочва:

INATBA има за цел да разработи рамка, която насърчава сътрудничеството между публичния и частния сектор, сближаването на нормативните актове, правната предвидимост и гарантира целостта и прозрачността на системата.

На церемонията беше отбелязано, че 48 допълнителни организации са кандидатствали за членство в деня на старта.

Както се съобщава през януари, Европейският банков орган (EBA) препоръча по-нататъшни изследвания на криптовалутите и ще развие работата по сектора през 2019 в документ, който се фокусира върху „приложимостта и пригодността на правото на Европейския съюз към крипто активите“.

Също през януари, член на Управителния съвет на Европейската централна банка предупреди, че “крипто балонът вече започна да се разпада”.

https://t.me/joinchat/GV\KUGRH2XQaG9Ww6oeui4Q