18-годишен хакер бе препоръчан на прокурорите в японския град Утсуномия, за кражба на криптовалути, съобщи местният вестник Japan Today на 14 март.

Киберпрестъпникът предполагаемо хаква Monappy, дигитален портфейл, който може да бъде инсталиран на смартфон и е откраднал 15 милиона йени ($ 134,196) от криптовалута между 14 август и 1 септември миналата година. Според съобщенията хакът засегна повече от 7700 потребители.

Според съобщенията, хакерът използва софтуера Tor, който позволява на потребителите анонимен уеб трафик. Полицията обаче идентифицира хакер, анализирайки записите за комуникация, съхранявани на сървъра на уебсайта. Според Japan Today, хакерът признава твърденията.

Нападателят прави множество заявки за прехвърляне на криптовалута към собствената му сметка, което претоварва системата и му позволява да насочи повече средства към него. След това прехвърля монетите на друг оператор на криптовалути, получава дивиденти и харчи парите.

Както се съобщава, нямаше никакво влияние върху студения портфейл, който съдържаше 54,2% от общия баланс на Monappy, и нямаше открадната потребителска информация, като имейл адреси и пароли. Впоследствие дружеството обяви компенсация за загубените средства.

Твърди се, че самоличността на предполагаемия хакер се запазва анонимна поради статута му на непълнолетен. В Япония непълнолетно лице е лице под 20-годишна възраст.

През 2018, над 7000 случая на предполагаемо пране на пари, свързани с крипто, бяха съобщени на японската полиция. Повече от 7000 заподозрени транзакции, както се твърди, породиха съмнения в хората – например, свързани с потребителски акаунти, държани под различни имена и дати на раждане, но с идентична снимка.

В глобален мащаб, хаковете на борси са най-доходоносният начин за работа на киберпрестъпниците през 2018, като са генерирани близо $1 милиард приходи. След първоначалния хак, киберпрестъпниците често преместват откраднати средства в множество портфейли и обмени, за да покрият следите си.

https://t.me/joinchat/GV\KUGRH2XQaG9Ww6oeui4Q