Има много критицизъм срещу Биткойн, откато цената внезапно се изстреля до приблизително $ 20,000. Високият процент на волатилност на пазара накара хората да сравнят дигиталния актив с някои инвестиционни активи, които поскъпнаха и по-късно се разпаднаха, в предишните години. В тази статия ще видите три известни катастрофи в историята на инвестициите.

Балонът “Южно море”

През 1711, балонът “Южно море” се формира и регистрира като частно-публично партньорство. Една от основните причини за нейното създаване е да консолидира и намали националния дълг. Компанията беше обещания за монопол в Южно море и околните острови. През 1718, Джордж I, крал на Великобритания, става управител на компанията. Тя отбеляза невероятен растеж и започва да изплаща 100% лихва на инвеститорите. До 1720 акциите на компанията се увеличават от £128 до £1050. През последното тримесечие на годината те се сриват до £124, което доведе то момента, в който много хора загубиха всичките си пари. Беше създадена комисия, която да разследва тази катастрофа, и беше разкрито, че някои министри са взели подкуп, за да предизвикат спекулации.

Фондовия пазар и пазара за недвижими имоти на Япония

Японската йена нарасна с 50% в началото на 80-те години. Икономиката беше засегната и претърпя масирана рецесия през 1986. За да спаси икономиката, правителството използваше фискална и монетарна политика, която върна икономиката. От 1985 до 1989 започнаха масови спекулации по отношение на положителните сигнали, които дойдоха с икономическите мерки. Японските акции и градската земя се утроиха между тези години. През този период, стойността на територията на Имперския дворец в Токио е много по-висока от стойността на цяла Калифорния. Високият темп на растеж, който беше класифициран като балон, в крайна сметка се разпадна през 1990.

Дотком балона

Дотком е една от известните катастрофи в историята на инвестициите. От 1995 до 2000 имаше масово използване на интернет и процент на приемане, което даваше голяма стойност на повечето интернет компании. Спекулациите доведоха до още по-голяма стойност, докато повечето от тези компании достигнаха своя връх на 10 март 2000 и се разбиха. Компании като pets.com, Boo.com и Worldcom се провалиха. Катастрофата засегна Cisco, която загуби стойността си на акции с 86%. Компании като eBay и Amazon бяха засегнати от катастрофата, но за щастие те се възстановиха.

От изброените по-горе катастрофи, в инвестиционния свят може да се каже, че Биткойн също може да претърпи масова катастрофа. Въпреки това, той може или да изчезне като Pets.com или да се възстанови като eBay. Също така изглежда, че най-голямата криптовалута може да не се срине напълно, в зависимост от това какво ще донесе бъдещето.

https://t.me/joinchat/GV\KUGRH2XQaG9Ww6oeui4Q