BlockShow, международно блокчейн събитие, стартира кампания за събиране на криптовалута за реконструкцията на катедралата Нотр Дам. Новината бе обявена на официалния профил на събитието в Twitter на 16 април.

В туита, екипът на BlockShow разкри, че е започнал кампания за набиране на средства за реконструкцията на Нотр Дам след опустошителния пожар, който погълна катедралата на 15 април.

Публикувани са два адреса на портфейли за дигитални валути, където всеки може да прави дарения в Биткойн (BTC) и Етериум (ETH), както и с линк към фондация Du Patrimoine, която събира даренията във фиатни валути.

Националното обществено радио (NPR) съобщава за няколко други международни кампании за набиране на средства за възстановяването на катедралата, включително GoFundMe и La Fondation Avenir du Patrimoine à Paris. За NPR, стотици милиони долари вече са предоставени от някои от най-богатите фамилии във Франция, включително семейството на Бетенкорт Майерс, Бернар Арно и Франсоа Пино.

Новините за пожара привлякоха вниманието на десетки от най-известните личности в света. Бившият президент на САЩ, Барак Обама, пише:

Нотр Дам е едно от най-големите световни съкровища и ние мислим за хората във Франция във време на скръб. В нашата природа е да скърбим, когато видим, че историята е загубена – но също така е в нашата природа да възстановяваме за утре – толкова силно, колкото можем.

Председателят на Европейския съвет, Доналд Тъск, заяви:

Бих искал да споделя думи на утеха и солидарност с френската нация, също като гражданин на Гданск, 90% унищожен и изгорен, и по-късно възстановен. Също така ще възстановите катедралата си! От Страсбург, френската столица на ЕС, призовавам всички 28 държави да вземат участие в тази задача.

Криптовалутите и блокчейн постепенно навлизат в благотворителния сектор, предполагайки по-голяма прозрачност и доверие в индустрията. Наскоро американският процесор за крипто плащане BitPay и нестопанската благотворителна организация, която управлява Уикипедия, Фондация Уикимедия, си партнираха да приемат крипто дарения.

Миналия декември, стартъп от Дъблин наречен AID: Tech се обедини с ирландския Червен кръст, за да използва блокчейн технология в ново приложение, което подобрява прозрачността за благотворителни дарения.

https://t.me/joinchat/GV\KUGRH2XQaG9Ww6oeui4Q