Администрацията на киберпространството в Китай публикува първия списък – 197 компании – на регистрираните доставчици на блокчейн услуги, според тяхното уведомление от 30 март.

В списъка са включени китайски инициативи на интернет гиганти като Baidu Blockchain Engine, Alibaba Cloudchain-as-a-Service (BaaS), Tencent BaaS (TBaaS) и платформата BaaS, собственост на гиганта за електронна търговия JD.com. Включват се и финансови институции като Китайската банка Zheshang и застрахователната компания Ping.

Някои по-малко известни компании, като например услугата за управление на веригите за доставки на блокчейн VeChain и услугата за доставки ParcelX, също присъстват в списъка. Статията също така отбелязва, че на нито една институция или физическо лице не се разрешава да използват блокчейн за всякакви търговски цели.

Според съобщенията, китайската администрация в киберпространството ще търси други услуги, които трябва да се регистрират, а „съответните институции и лица, които не са изпълнили процедурите, трябва да подадат молба за кандидатстване, възможно най-скоро“.

Както се съобщава по-рано тази седмица, Китай е водещ в света по броя на блокчейн проектите, които в момента се провеждат в страната.

През октомври миналата година, Alibaba Cloud, облачното подразделение на Alibaba Group, обяви, че увеличава предлагането на BaaS извън Китай.

https://t.me/joinchat/GV\KUGRH2XQaG9Ww6oeui4Q