Ръководителят на Финансовия комитет на Националното събрание на Франция, Ерик Вьорт, предложи забрана за анонимните криптовалути или така “privacy” токени. Вьорт изрази позицията си в скорошен доклад за крипто активите и блокчейн технологията.

В своя доклад Вьорт споделя, че обмисля представянето на забрана за дигитални валути, които предоставят по-голяма анонимност на потребителите:

Би било уместно също да се предложи забрана за разпространение и търговия на криптовалути, които гарантират пълна анонимност чрез предотвратяване на всякаква идентификационна процедура. Такъв е случаят с определен брой криптовалути (Monero, PIVX, DeepOnion, Zcash..), чиято цел е да заобиколят всяка възможност за идентифициране на притежателите. Към днешна дата регулирането не е стигнало толкова далеч.

Освен това Вьорт разглежда евентуални проблеми, свързани с криптовалутите, включително измама, укриване на данъци, пране на пари и потребление на енергия. “Разграничаването на различните начини на употреба на криптовалутите трябва да продължи, за да се създаде по-фин и по-прецизен регулаторен защитник на общите интереси, както и частният интерес на предприемачите от тази област”, добави президентът.

През април миналата година, японските регулатори предложиха сходни мерки, като предотвратиха криптовалутните борси да търгуват с осигуряващите анонимност Dash и Monero. “Трябва сериозно да се обсъди дали на някоя регистрирана борса за криптовалути трябва да бъде позволено да използва такива валути”, заяви неназован член на регулатора на страната на Службата за финансови услуги (FSA).

През декември миналата година, долната камара на френския парламент отхвърли измененията в законопроекта за финансите от 2019, който би облекчил данъчното облагане, свързано с криптовалутите. Парламентът отхвърли общо четири предложения, като едно от измененията предложи да се увеличи годишният обем на сделките, които подлежат на освобождаване от данъци от 305 евро (около $341 долара) до 3 000 евро ($3 359) или дори 5 000 евро ($5 599).

През 2017, френският президент Емануел Макрон заяви, че би искал Франция да се превърне в “стартъп нация”, но цялостната позиция на Франция към дигиталните валути остава неясна.

През ноември миналата година, централната банка на страната отказа да одобри план, който би позволил на хиляди тютюневи павилиони да продават Биткойн (BTC) от януари 2019 година.

https://t.me/joinchat/GV\KUGRH2XQaG9Ww6oeui4Q