Тази оценка е съставена от данни от Coinatmradar, Coinmap и Localbitcoins. Тя е направена и въз основа на разпространението на банкомати и законното приемане на криптовалутата в тези десет държави.

Има държави, където Биткойн е забранен, но където peer-to-peer обменът (P2P) е широко разпространен поради проблеми като високата инфлация.

Венецуела е добър пример за подобна ситуация, тъй като има много потребители на Localbitcoins, но не достатъчно, че да фигурира в списъка. Предвид политическия и икономическия климат във Венецуела, няма лесно достъпна информация за приемането в магазини.

1 – Япония

Това е страна, където Биткойн е силно разпространен, отчасти защото банковият сектор до голяма степен е интегрирал криптовалутата в електронните си платежни системи.

Япония има десетки хиляди магазини и Nomura твърди, че има повече от един милион местни, които държат най-голямата криптовалута, която в момента е неизменна част от техния живот. BTC се счита за валута по стандартите на закона.

2 – САЩ

От търговска гледна точка, САЩ имат най-голям дял от магазини, които позволяват на употребата на Биткойн като метод на плащане: общо 26%, според данни от Coinmap.

Също така има над 2445 банкомата и голям брой потребители на Localbitcoin. Bitcoin също се счита за юридически актив в САЩ.

3 – Южна Корея

Използването на BTC е широко разпространен в Южна Корея, особено с банкомати в нейните вериги за доставки и търговски центрове, които позволяват употребата на валутата, като Goto Mall, който има 620 магазина. Това е затворен пазар и затова е много трудно да се чете и тълкува отвън.

4 – Италия

Данните от Coinmap показват, че 15,3% от магазините, приемащи Биткойн в света са в Италия. Има и около 39 банкомата, където крипто може да бъде изтеглено директно и също има голям брой потребители на Localbitcoins.

Италия наскоро избра екип от експерти, които да обяснят схемата и стратегията на страната за технологията на разпределения леджър (DLT). Това показва, че има повишен интерес към индустрията като цяли, не само BTC. Това от своя страна ще доведе до икономически растеж в страната.

5 – Холандия

В Нидерландия има магазини, които приемат Биткойн със световен дяли от 2,3%. Пълният списък на магазините, които приемат флагманската криптовалута, е много труден за намиране. BTC е законно платежно средство в страната. Там има над 22 банкомата за крипто.

6 – Англия

Обединеното кралство има над 210 банкомата за BTC. Страната също има много магазини, които позволяват употребата на дигиталния актив като платежно средство и е отговорна за около 11% от общите транзакции на Localbitcoins. Във Великобритания криптовалутите се считат за законни платежни средства.

7 – Швеция

Швеция е една от страните, в които електронните платежни системи се увеличават, което прави плащането с Биткойн много лесно. Той има много дейности, които позволяват да се използва BTC като платежно средство. Localbitcoins общността също е много голяма, но има доста по-скромен брой банкомати.

8 – Русия

Русия e отговорна за 16% от световните транзакции на Localbitcoins и има 48 крипто банкомата. Също така има много магазини и ресторанти, които позволяват употребата на криптовалутата за разплащане.

9 – Бразилия

В Бразилия има сравнително голям брой магазини и предприятия, които позволяват употребата на криптовалути като средство за разплащане, включително 2 транспортни фирми. Страната е на 22-ро място в света по употреба на Localbitcoins. Тя има само 2 крипто банкомата. В Бразилия BTC се счита за законен актив.

10 – Южна Африка

Според класацията на страните, използващи Localbitcoins, Южна Африка е на 10-то място. Страната разполага с около 5 крипто банкомата, като Биткойн се счита за легален и се използва от повечето от фирмите в един или друг капацитет.


https://t.me/joinchat/GVKUGRH2XQaG9Ww6oeui4Q