Съоснователят на Eтериум и създателят на ConsenSys, Джоузеф Любин, заяви, че блокчейн технологията и децентрализацията могат да бъдат от полза за създателите на съдържание и журналистите. Любин говори за различни индустрии, които се възползват от блокчейн във видеоклип на 12 март.

Във видеото Любин каза, че артистите са „настроени да се възползват доста сериозно“ от блокчейн, тъй като им позволява да прикрепят политики и условия за това как се консумира и споделя съдържанието, т.е. произведения, стрийминг, публични изпълнения и т.н. Също така им позволява да елиминират посредниците:

Мисля, че артистите в музикалната индустрия заемат средно около 11% или 12% от стойността в индустрията и тези големи звукозаписни компании взимат приблизително 70%. Можем да заменим тези звукозаписни компании с интелигентни договори на платформата Етериум.

Любин продължи с това, че въпреки че все още ще има посредници, като организаторите, те няма да могат да „стигнат до командна позиция, в която извличат огромни наеми само заради посредническата си роля”.

Що се отнася до журналистиката, Любин каза, че платформи, базирани на блокчейн, като Civil, биха могли да помогнат на журналистическа индустрия да достави съдържание директно на потребителя и „да върне етиката на журналистиката“. Съоснователят на Етериум каза, че платформа като Civil позволява на медиите да създадат етичен код и залагат на сигурността на платформата.

По-рано този месец, Civil обяви официалното си стартиране, въпреки липсата на ICO миналата година. Платформата, която цели да предостави алтернативен бизнес модел на журналистическата индустрия, вече позволява на участниците да купуват гражданско членство, включително CVL токени, които ще представляват правото на глас на членовете, в рамките на гражданската екосистема.

https://t.me/joinchat/GV\KUGRH2XQaG9Ww6oeui4Q