Съдбата на бившия главен изпълнителен директор на крипто обмена Mt.Gox ще бъде решена този петък, когато Марк Карпелес застава пред съдиите в Токио, Япония. Марк вече прекара известно време в затвора, преди да бъде освободен под гаранция в очакване на съдебното производство.

Обвинения

Според обвинителния списък, Марк Карпелес е обвинен в присвояване на милиони долари по време на мандата му като главен изпълнителен директор на борсата. Очевидно бившият ръководител е прехвърлял средства от клиентски сметки и ги е използвал за пътувания и пазаруване. Общата сума на злоупотребата се оценява около $3 милиона.

Марк е обвинен във фалшифициране на данни, за да направи обменът по-успешен. Въпреки това, Марк все още твърди, че е невинен и че паричните средства на клиентите, които е изразходвал, са предназначени да бъдат заеми, които той планира да изплати. Установено е, че злоупотребата стана някъде между септември и декември 2013.

Сривът на Mt.Gox

Борсата обяви фалит през 2014, след като беше съобщено, че платформата загуби над 850,000 биткойна, на стойност $ 500 милиона, вследствие на хакерска атака. Преди неприятностите да започнат, Mt. Gox бе най-популярната крипто борса в света. Нейният срив хвърли крипто пазара в безпорядък, причинявайки крипто-зима, която продължи две години.

Борсата е основана от Джед Маккейлъб. По това време, платформата беше просто форум, а Маккейлъб по-късно я превърна сайта в криптоо борса. По-късно той стартира Ripple и Stellar. През 2011, той продава обмена на Марк Карпелес. С Марк като главен изпълнителен директор, обменът бързо стана много популярен и масово използван. В един момент, Mt. Gox обработва над 80% от всички Биткойн транзакции.

Десетилетие зад решетките

Според прокурорите, Марк го грози цяло десетилетие зад решетките. Има около 99% шанс да бъде осъден, като се има предвид, че повечето от случаите, които стигат до съда в Япония, завършват с присъда. Всъщност, прокурорите поискаха от съдията да даде 10-годишна присъда на Марк Карпелес.

https://t.me/joinchat/GV\KUGRH2XQaG9Ww6oeui4Q