Toзи четвъртък на 1 ноември, регулаторът на ценни книжа в Хонконг издаде изявление, посочващо насоки за фондове, занимаващи се с криптовалути в четвъртък, заявявайки, че може да се придвижи официално да регулира обмените.

В това, което нарече “насоки за регулаторните стандарти”, комисията за ценни книжа и фючърси (SFC) на автономната китайска територия постави началото на серия от стъпки, за които шефът на Ашли Алдър намекна, че ще завършат с формална регулаторна среда.

Хонг Конг се различава значително в подхода си към криптовалутите от този на континентален Китай, като обмена на крипто активи и свързаните с тях дейности са законни, въпреки че предстои официално регулиране.

“Пазарът на виртуални активи все още е много млад, а правилата за търговия може да не са прозрачни и справедливи”, коментира Bloomberg по време на финтех форум, в четвъртък:

Прекъсванията не са необичайни, както е манипулирането на пазара и злоупотребите. Също така, страхувам се, че има истински скандали и измами.

Последните предложения се отнасят до всеки мениджър на фондове, инвестиращ повече от 10% от своите холдинги в крипто, като субекти, обслужващи изключително професионални търговци, могат да се присъединят към схемата на пясъчниците (регулаторни рамки), предназначена да даде повече възможности за разработване на нови продукти и услуги.

За други, процесът на лицензиране ще изисква от юридическите лица да информират SFC за своите бизнес практики.

Изявлението гласи:

За да осигури по-добра защита на инвеститорите, SFC счита, че всички лицензирани мениджъри на портфолиа, които възнамеряват да инвестират във виртуални активи, трябва да спазват по същество същите регулаторни изисквания.

Toва трябва да е така, дори ако портфолиата (или част от портфолиото), управлявани от тях, инвестират изцяло или частично във виртуални активи, независимо от това дали тези виртуални активи представляват “ценни книжа” или “фючърсни договори”.

Обменът на криптовалути също би могъл да попадне по-директно, под ръководството на SFC в бъдеще.

“Предлага се регулирането на стандартите за поведение на операторите на платформи за търговия с виртуални активи да бъде сравнимо с това, приложимо за съществуващите лицензирани доставчици на автоматизирани търговски услуги”, добавя той.

Увеличаването на регулаторния надзор на Хонг Конг се осъществява, докато все повече юрисдикции се придвижват да направят същото, тъй като Биткойн и големите пазари на алткойн се стабилизират и общото приемане на тяхното дълголетие започва да се кристализира.

Миналата седмица Тайван съобщи, че ще пусне специални правила, регулиращи ICO до юни следващата година, след като преди това избра да не регулира сектора.

https://t.me/joinchat/GVKUGRH2XQaG9Ww6oeui4Q