Венецуелското правителство наскоро даде начало на спестовния план за Petro, който позволява на гражданите на страната да влагат парите си в подкрепената с петрол криптовалута и да “спестят чрез сертификат”.

Венецуела открива спестовен план за Petro за 18 милиона граждани

Според местнaта медия Telesur, планът за спестявания е част от “Всеобхватния национален план за крипто активи” и в началната си фаза ще предостави 4 милиона petro, еквивалентни на 14,4 милиона суверенни боливaра, фиатната валута на страната. Сумата е равна на $240 милиона.

Свързано изображение

Планът за спестявания ще бъде на разположение на онлайн платформата, наречена “Plataforma Patria”, която според съобщенията е достъпна за 18 милиона венецуелци с лична карта. За да се възползват от плана за спестявания, венецуелците ще трябва да инвестират в суверенни боливари.

Венецуелският вицепрезидент на икономиката, Тарек Ел Айсами, обясни:

Методът на спестяване включва тримесечни амортизации и окончателно плащане, което може да бъде изпълнено между 90, 180 или до 270 дни, схема, която позволява да се запази стойността на инвестицията.

Според Айсами има формула, която “ще бъде приложена така, че стойността на боливара в настоящето да е равна или по-висока на момента, в който спестовниците изтеглят средствата си”. Минималното количество petro, което може да бъде закупено е 0,01 , еквивалентно на близо 39 суверенни боливари.

Венецуелското правителство съобщи, че Petro ще бъде на разположение за продажба на 5 ноември. В момента може да бъде закупено с криптовалути като биткойн или етериум.

Приемане на Petro

Южноамериканската нация наблегна особено на адаптацията на криптовалутата, подкрепена от петрол, тъй като правителството е поискало от Венецуела да плаща паспортните си такси в нея и нареди на банките в страната да я приемат.

Неговият суверен боливар е свързан с криптовалутата, която изглежда като “крещящо” копие на Dash, след като анализира неговия whitepaper, тъй като има същия алгоритъм за добив и има други подозрително подобни характеристики. Част от whitepaper-а на Petro, всъщност, изглежда е бил копиран от този на Dash.

Преди Petro да се продава публично, Венецуела твърди, че може да налагат такси за износ. Президентът Николас Мадуро по това време нарежда на държавните компании и авиокомпаниите да приемат криптовалутите.

Самото правителство е направило планове за финансиране на вили за бездомни, използвайки спорния крипто токен, а в последно време Върховният съд е наредил на националния институт да плаща обезщетения на един от неговите служители, базирайки решението си на указ за “крипто активите и суверенната криптовалута Petro”.

https://t.me/joinchat/GVKUGRH2XQaG9Ww6oeui4Q