Департаментът за федерални приходи на Бразилия (RFB), който управлява събирането на данъци в страната, искат да получават месечни отчети за операциите с крипто активи, съгласно документ, издаден от тях във вторник, 30 октомври.

В статията RFB обяви, че бразилските крипто борси вече са задължени да изпращат подробни отчети за всички операции, свързани с крипто, на месечна база. Например компаниите трябва да разкрият сумите на сделките и самоличността на клиентите.

Нещо повече, както юридическите лица, така и физическите, пребиваващи в Бразилия, сега са задължени да съобщават за всички транзакции, които са извършили на чуждестранни крипто борси, ако надхвърлят 10 000 бразилски реал ($2 700) на месец.

Проектът на RFB за крипто данъчно облагане определя и набор от глоби за тези, които не докладват за своите сделки. За забавяне на данъчната декларация гражданите ще трябва да платят до 1500 бразилски реал ($400). В случай, че предоставената информация е недостатъчна или невярна, RFB може да начислява до 3% от стойността на транзакцията като глоба.

Данъчният регулатор вече е открил обществена консултация, за да получи предложения за новия регламент: идеите ще бъдат приемани от 31 октомври до 19 ноември.

В обяснителната бележка, регулаторът заявява, че такива мерки са предприети поради значителния ръст на крипто индустрията в страната. Според RFB, броят на клиентите на крипто борсите вече е надхвърлил броя регистрирани потребители на B3 – бразилската фондова борса, базирана в Сао Пауло. На свой ред, дневният обем на транзакциите, извършени от пет големи бразилски крипто борси, надминава 8,3 милиона реал ($2,2 милиона).

Проектът на регулатора следва хода на бразилските банки да затворят някои свързани с крипто сметки, които доведоха до разследване, стартирано от местната антитръстова агенция CADE. Разследването бе започнато по искане на Бразилската асоциация за блокчейн и криптовалути (ABCB) след няколко жалби от крипто индустрията.

CADE изпрати въпросник до десетте бразилски крипто обмена, към които е насочено решението на банката. Компаниите бяха помолени да обяснят как функционира тяхната дейност в Бразилия.

В края на октомври, Федералният окръжен съд на Бразилия принуди големите банки Banco do Brasil и Santander Brasil да отворят отново сметките за местната борса Bitcoin Max. Съдията постанови, че решението на банките да затворят свързаните с крипто сметки е “злоупотреба”, което нарушава правилата за защита на потребителите.

https://t.me/joinchat/GVKUGRH2XQaG9Ww6oeui4Q