Бразилският правоохранителен орган е поискал помощта на бахамските власти да разследват подозрителни транзакции на Deltec Bank & Trust.

Банката наскоро бе обявена за нов партньор на Tether (USDT), както съобщи CryptoDnes.

Според доклада, Федералната прокуратура в Сао Пауло следи Пауло Вияра де Соуза, бивш директор на пътната инфраструктурна компания DERSA в Сао Пауло. Де Сoуза в момента е даден под съд за подкуп в скандалния случай на Одебрехт, който се характеризира от правителството на САЩ като “най-големият случай на чуждестранен подкуп в историята”.

Както бе обяснено от O Globo, ръководителят на DERSA е прехвърлил общо 25 милиона швейцарски франка (приблизително 25 милиона долара) по сметките на офшорната компания Nantes Group, базирана в Панама, очевидно управлявана от частна швейцарска банка Bordier & Cie. Самият Соуза се явява облагодетелствания от тези сметки.

Въпреки това в доклада се посочва, че прокурорите подозират, че Нантес Груп не е крайната дестинация на сумата. През февруари 2017 г. сумата е била преведена по сметки в Deltec Bank & Trust със седалище в бахамската столица Насау – същата банка, която наскоро си партнира с Tether.

Според O Globo, бразилските прокурори сега чакат отговор от служители на Бахамските острови, за да научат дали въпросната сума действително е намерила своя път към Deltec Bank & Trust. Вестникът също така отбелязва, че Бразилия успешно си е сътрудничила с Бахамските острови в случаите на пране на пари и преди.

Tether обяви партньорството си с Deltec Bank & Trust Ltd. скоро след като съобщи за раздялата си с Noble Bank International в Пуерто Рико. Noble Bank също имаше сметки за Bitfinex, който споделя главен изпълнителен директор с Tether.

Стабилната монета става обект на обвинения, защото не разполага с необходимите парични резерви, за да подкрепи всичките си 1,7 милиарда циркулиращи токени 1: 1 с американския долар – въпреки че легитимността на монетата е неофициално потвърдена, фирмата не успя да завърши публичен одит.

https://t.me/joinchat/GVKUGRH2XQaG9Ww6oeui4Q