Базираният в Йоркшир футболен отбор, Хъл Сити, може и да смени ръководството, тъй като международни кандидати проявяват своя интерес, по-известен с наименованието “поглъщане” в британските медии.

Миналия уикенд Пол Дъфен, бивш председател на Хъл Сити AFC, обяви намерението си да купи клуба, с подкрепата на частни инвеститори от Саудитска Арабия. Дъфен поведе Хъл Сити в първата си Висшата лига във времето, когато е бил председател, но подава оставка през 2009 година, като оставя клуба в тежки финансови трудности.

Въпреки това, нови играчи са влезли в играта – Hull City Supporters Trust (HCST) и SportyCo – платформа за обмен на криптовалути, работеща на блокчейн технология. SportyCo позволява на инвеститорите да обединяват средства и да инвестират в спортисти, като плащат за обучение и поддръжка в замяна на дивиденти въз основа на успеха на спортистите.

SportyCo се подкрепя от местния HCST, както и от консорциум от инвеститори от САЩ и Великобритания и подготвя оферта от 45 милиона паунда ($58,9 милиона) за закупуване на клуба.

Hull Daily Mail съобщава, че ако SportyCo спечели офертата, феновете ще бъдат включени в структурата на собствеността на клуба и като такъв ще могат да работят с консорциума по въпросите на отбора.

Хъл Сити се намира в английската футболна лига Championship, най-високото разделение на английската футболна лига и втори по големина в английския футбол след Висшата лига.

Изпълнителният директор на платформата Марко Филей се е срещнал със собствениците на клуба Асем и Ехаб Алам и е изпратил официално писмо, за да започне преговорите. Председателят на HCST Джеф Билби заяви:

Ние сме 100% сигурни, че този нов и уникален подход за комбиниране на институционални инвеститори и фен-базата ще ни позволи да постигнем нашите цели – успешен и стабилен Хъл Сити AFC, който ще бъде радост за очите на зрителите. Този модел със сигурност ще бъде емулиран от други клубове в бъдеще и феновете на отбора са развълнувани да бъдат тези, които задават тенденцията за това как феновете поемат по-активна роля в клубовете, които подкрепят.

Това не е първата допирателна на английския град с блокчейн – през 2014 г. градският съвет на Хъл пуска нещо, което може би е било пърата криптовалута на местната власт – HullCoin.

След това, HullCoin се приема като средство за възнаграждаване на местната доброволна работа, извършвана в Хъл, като идеята е била, че жителите биха могли доброволно да бъдат възнаградени в крипто, което може да бъде изразходвана само в рамките на общността, сред местните търговци на дребно.

Технологичният град също е известен като единственият град във Великобритания със собствена независима телефонна мрежа. Репортер на Hull City Daily Mail, спортният редактор Джеймс Смайли коментира положителната реакция на феновете, чувайки, че ще имат присъствие във футболния борд, за да премине кандидатурата на SportyCo.

Той посочва, че преговорите с групата инвеститори на Пол Дъфен са в по-напреднал стадий и че феновете ще трябва да изчакат по-късно тази седмица за повече информация за решението на настоящите собственици.

https://t.me/joinchat/GVKUGRH2XQaG9Ww6oeui4Q