Как се съхранява биткойн?

След като инвестирате време и ресурси в цифровия актив, можете ли да сте сигурни, че са на безопасно място, но и достъпни за вас самите?

Идва въпроса как се съхранява биткойн? Всъщност, биткойн не се “съхраняват” навсякъде. Като чисто дигитален обект не е като че ли те се съхраняват в банкови трезори или се крият под матраци. Те са достъпни чрез Биткойн адреси,които изискват набор от цифрови ключове за влизане. Така че, въпросът за това как сигурно да се съхраняват bitcoins се свежда до сигурността на тези ключове. Всеки адрес на Биткойн има два компонента: “публичен ключ” и “частен ключ”.

Как се съхранява биткойн?
Как се съхранява биткойн?

Биткойн адресите се извличат от публични ключове, които се споделят. Помислете за това като споделяне на имейл адреса си с някого: те могат да ви изпратят имейл, но не могат да влязат в пощата ви, за да прочетат съобщенията ви. По същия начин никой не може да влезе в портфейла и да вземе от него биткойн с публичен ключ. Ключа (публичният такъв) може да се използва само за изпращане на биткойни, поради което е безопасно да споделяте този ключ.

Частен ключ позволява на потребителите да приемат биткойни от портфейла или да ги изпращатна други хора, поради което трябва да бъде защитен, за да се обезопасят биткойни на потребителя безопасно. Който държи частния ключ, се счита за “собственикът” на този адрес. Има няколко различни метода, които потребителите използват за защита на своите частни ключове.

За да държите частен ключ, възможно е да предпазите своя биткойн портфейл с частна парола,но това обикновено е най-основното ниво на сигурност и може да бъде неефективно срещу
компютърни хакери или вируси. Други се решават да държат напълно офлайн достъпа си. Вместо това те държат частни ключове в несвързани бази данни, за да останат защитени от заплахи в интернет.

Като различен подход към защитата, много от потребителите използват адреси с множество подписи, които позволяват на няколко страни да държат част от адреса на ключ или да държат един от многото ключове, свързани с един адрес. Когато един потребител иска да получи достъп до даден актив, тези други притежатели ще трябва да одобрят транзакцията също. Броят на необходимите подписи може да бъде персонализиран.

Важното е да се уверите, че вашата инвестиция е защитена по начин, който ви дава достъп,доколкото ви е необходим, като същевременно, не дава достъп на недоброжелателни лица.