Как се копаят биткойни и останалите криптовалути?

Как се копаят биткойни? Един от основните въпроси, които много хора имат относно Биткойн, се върти около самите жетони. Въпросите за неговата стойност, сигурност и история, в крайна сметка водят до едно място: Откъде идват биткойни?

Докато традиционните пари се създават от (централните) банки, биткойни се “добива” от миньорската мрежа на Биткойн: участниците изпълняват допълнителни задачи. По-конкретно, те подреждат хронологически транзакциите, като ги включват в блоковете Биткойн, които откриват.Това предотвратява използването от потребителя на един и същ биткойн два пъти, решавайки проблема с “двойното харчене”.

Как се копаят биткойни?
Как се копаят биткойни?

Прескачайки техническите подробности, намирането на блок най-много прилича на тип мрежовалотария. Всеки опит да се опита да се намери нов блок е случайност, т.е. нацелване на цифровикомбинации и пермутации. Миньорът трябва да похарчи малко количество енергия за всеки опит.Повечето от опитите се провалят. Около веднъж на всеки десет минути, миньор ще успее и така
ще добави нов блок към блокчейна.

Доказателството за работата не позволява на миньорите да създават биткойн от нищото: те трябва да употребят истинска енергия, за  да ги спечелят. Доказателство за работата, укрепва историята на Биткойн. Ако нападателят трябваше да се опита да промени сделка, която се е случила в миналото, този нападател би трябвало да възстанови цялата работа, извършена оттогава, за да навакса и да установи най-дългата верига. Това е практически невъзможно и еприичината, поради която се казва, че миньорите “осигуряват” мрежата Биткойн.

Като стимул за изгарянето на тази енергия, всеки нов блок включва специална транзакция. Това е сделка, която възнаграждава миньорите с нови биткойни, по този начин биткойн за първи път влиза в обращение. При стартирането на Биткойн всеки нов блок възнаграждава миньора с 50 биткойна, а тази сума се преполовява на всеки четири години: В момента всеки блок включва 12,5 нови биткойни. Освен това миньорите получават минни такси, които са свързани с транзакциите, които
са включени в техните блокове.

Всеки може да се превърне в миньор на Биткойн, за да се опита да спечели тези монети. Въпреки това, копаенето, в днешно време, се извършва предимно от специалисти със специализиран хардуер, евтина електроенергия и често – големи центрове за данни.

За да се конкурирате днес, трябва да знаете какво правите, трябва да сте склонни да
инвестирате значителни ресурси, време и – не на последно място – имате нужда от достъп доевтина електроенергия. Ако имате всичко това, вие също можете да направите опит да се превърнете в миньор на Биткойн.