Какво е ICO?

Kакво е ICO?

ICO (initial coin offering) е механизъм за набиране на средства, при който нови проекти продават своите подлежащи крипто токени в замяна на Биткойн и Етериум. Това е донякъде подобно нa първоначално публично предлагане (IPO), при което инвеститорите закупуват акции на дружество.

Какво е ICO?

ICO – тата са сравнително ново явление, но бързо са се превърнали в доминантна тема на дискусия в рамките на крипто общността. Някои разглеждат проектите на ICO като нерегулирани ценни книжа, които позволяват на основателите да вдигнат неоправдано количество капитал,докато други твърдят, че това е нововъведение в традиционния модел за финансиране на рисков капитал.

Има малко ограничения за това кой може да участва в ICO, ако се предположи, че жетонът всъщност не е ценна книга. И тъй като взимате пари от много инвеститори, сумите, набрани в първоначално жетонно предлагане (ICO), могат да бъдат абсурдни. Основен проблем с ICO – тата е фактът, че повечето от тях набират пари преди разработката на въпросния продукт. Това прави инвестицията изключително спекулативна и рискова. Аргументът е, че този стил на набиране на средства е особено полезен (дори и необходим), за да стимулира развитието на протокола.
Законни ли са ICO – тата?
От юридическа гледна точка

ICO – тата съществуват в изключително сива зона, защото могат да се изградят аргументи както за и против факта, че те са просто нови, нерегулирани финансови активи. Последното решение на SEC обаче оттогава успя донякъде да изчисти част от тази сива зона. В някои случаи жетонът просто предоставя някакво удобство или услуга, което означава, че той дава на собственика достъп до конкретен протокол или мрежа; като по този начин тя не може да бъде класифицирана като финансова гаранция.

От друга страна, ако жетонът има характера
по-скоро на валута (в много либерален смисъл), което означава, че целта е само да се променя стойността, то по-скоро има характера на ценна книга.