Когато блокчейн технологията излезе на сцената сцената, нейните възможности не бяха известни на много сектори, а само на финансовата индустрия. Въпреки че технологията е нова, организациите в света на финансите знаеха, че има нова революция, на която блокчейн дърпа конците.

Пристигането на блокчейн през 2008 година разтърси финансовия сектор. Традиционните финансови институции изявяваха критицизъм за много проблеми, а много от тях видяха тази технология като правилното решение на тези проблеми. Блокчейн скоро ще се превърне в враг номер едно на банките, благодарение на масовото въодушевение и реалния потенциал около него.

Развитието на блокчейн се изстреля, а напрежението между технологията и банките ще се превърне в романтика. Блокчейн банкирането вече започна да придобива популярност в света на финансите като традиционни банкови институции по света, които се стремят да направят услугите си за своите клиенти много по-лесни и по-евтини.

Проучване на IBM през 2016 година установи, че банките възприемат разпределените леджъри по-бързо от очакваното. Този обрат в събитията е неизбежен, като се има предвид скоростта, с която блокчейн технологията придобива все по-голяма популярност. За да подслади тази романтика, неотдавнашно проучване на Juniper Research заяви също, че масовото приемане може да спести на банковите институции над $27 милиарда годишно до 2030 г.

Блокчейн банкирането сега изглежда ще превземе финансовия свят и наскоро получи голям тласък след като щатските законодатели от Уайоминг в САЩ, на 30 ноември миналата година приеха законопроект, който позволява интегрирането на блокчейн в традиционните банкови практики и процеси.

Този нов законопроект ще формира нова категория банкови услуги, наречена “Банка със специални депозити” в щата, която ще позволи на банките да предлагат услуги и активи базирани на блокчейн, директно на клиентите, законно, докато все още е под опеката на федералните и щатските закони, приложими за всяка друга банка.

Въпреки че блокчейн банкирането разкри много важни събития, които благоприятстват интегрирането му, последните новини още повече издигат идеята до друго ниво.

На 14 май 2018, HSBC и IND станаха първите банки, които направиха реална сделка записана на блокчейн. 14 европейски банки също завършиха първия етап на тестване на междубанковите транзакции през миналата година.

Крипто новаторите, които чакат да управляват сметки и да получат достъп до банкови услуги, включващи блокчейн, вече виждат, че шансът се увеличава, тъй като приемането на този законопроект получава добри отзиви от много големи имена в света на финансите.

https://t.me/joinchat/GVKUGRH2XQaG9Ww6oeui4Q