Докладът от RBI от миналата седмица е обнадеждаващ за крипто пространството на Индия, тъй като всички признаци сочат към смекчаване на мерките предприети по отношение на цифровите активи.

БФС казва, че криптовалутите няма да повлияят на глобалната финансова стабилност.

Тези оценки не са правно обвързващи за нито една от държавите-членки на БФС. Quartz твърди, че те обикновено се спазват, за да поддържат световните стандарти. Имайки предвид това, докладът беше добре приет от крипто общността в Индия.

Според Quartz, Бордът за финансова стабилност (БФС) твърди, че виртуалните валути не са заплаха за световната икономика. Управителният съвет, създаден 2009 г. след световната финансова криза през 2008 г., включва финансови министри и централни банкери от всички страни от Г-20.

Централната банка на Индия забрани криптовалутите, като по този начин направи невъзможно за всички банки, опериращи в страната, да предоставят услуги на фирми в бранша.

Предприятията и търговците говорят за необходимостта от повече регулация в индустрията, твърдейки, че липсата на прозрачност, по отношение на законността на активите, отваря врати за злоупотреби от страна на правителството.

На 28-ми декември 2018 г. министърът на финансите Пон Радхакришнан заяви пред долната камара на парламента, че страната все още не е определила срок за каквито и да било норми, отнасящи се до индустрията.

Нишал Шетти, главен изпълнителен директор на WazirX, индийска криптовалута, каза на Quartz, че липсата на регулация не винаги е лоша новина.

Вероятно това означава, че правителството на Индия не вижда криптовалутите като въпрос от твърде голямо значение, или нещо, което трябва да бъде регламентирано веднага.

Крипто ентусиастите може да искат цифровите валути да заместят сегашните пари някой ден, от друга страна изглежда, че от Г-20 не са твърде загрижени. Може би това ще даде на крипто повече време да процъфтява в рамките на съществуващата икономическа среда.